Aanmelden
 
0165 38 2922 Contact

Manuele lymfedrainage

 
 
 

Onze specialisaties in de Waterhuishouding

Wat wij voor u kunnen betekenen

 

De waterhuishouding is een belangrijk deel van uw lichaam. Bij Fysio Willebrord zijn wij gespecialiseerd in Manuele Lymfedrainage.

 
 

Manuele Lymfedrainage

 
 

ALGEMEEN
Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Ondermeer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. zuurstof, koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we de waterhuishouding.
Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.

Het lymfestelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

DE METHODE VODDER
De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren. In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder een voor die tijd revolutionaire therapie.

DE MANUELE LYMFDRAINAGE volgens de methode VODDER
Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.
De manuele lymfdrainage volgens Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen, en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem, en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

HOE GAAT HET IN Z’N WERK
Bij de manuele lymfdrainage volgens Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze ‘handgreep’. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een speciefieke behandeling op volgen.

BEHANDELBARE KLACHTEN
De manuele lymfdrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:
-zwellingen (oedeem); b.v. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie
-verstuikingen
-bloeduitstortingen
-spierpijnen en spierletsels
-dystrofieën
-reuma (ontstekingen)
-slijtage
-klachten aan het zenuwstelsel; b.v. M.S., gezichtsverlamming, migraine
-klachten als gevolg van stress; b.v. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn
-keel-, neus- en ooraandoeningen
-huidproblemen; b.v. chronisch eczeem, acné, littekens
-longaandoeningen; b.v.chronische bronchitis, longemfyseem, astma
-bloedcirculatiestoornissen; b.v. glaucoom, etalageziekte, open wonden
-orgaanklachten; b.v. de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn