Aanmelden
 
0165 38 2922 Contact

Spieren

 
 
 

Spierklachten laten verdwijnen

Wat wij voor u kunnen betekenen

 

Door middel van technieken zoals dry needling en medical taping kunnen onze specialisten verschillende spierklachten goed verhelpen.

 
 

Medical Taping

 
 

Het medical taping concept heeft een Aziatische oorsprong. Het is een behandelwijze waarbij spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures en klachten. De grondleggers waren zich er van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en het voorkomen van lichamelijke klachten.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

De achtergrond gedachte van het medical taping concept op een rijtje:
-De CureTape beïnvloed het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaameigen genezingsprocessen.
-Het werkt volgens de principes van de kinesiologie.
-Het ondersteunt het spierstelsel.

Immers is het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperstuur, afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat.

In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een vergroting van de mobiliteit door functieverbetering.

Hoe werkt medical taping?
De elastische tape zorgt door een speciale manier van aanbrengen, dat de huid lokaal wordt gelift. Hierdoor wordt onmiddellijk de druk onderhuids verminderd in het blessuregebied, waardoor de bloedsomloop en de lymfestroom zich lokaal kunnen herstellen. Als gevolg hiervan neemt de druk op de pijnprikkels af en de pijn vermindert of verdwijnt daardoor zelfs helemaal.

Door het genezingsproces op deze manier continu te ondersteunen wordt gezorgd voor een effect dat zich verder uitstrekt dan de reguliere behandeling van een half uur. Omdat de tape meerdere dagen kan blijven zitten, ook tijdens het douchen en zwemmen, ontstaat er een unieke 24-uurs behandeling.

 

Dry Needling

 
 

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken.
Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste ‘triggerpoints’. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
-pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook elders op afstand
-bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
-verminderde kracht in de bijbehorende spier(en)
-pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
– tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
-acuut moment, b.v. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel
-chronisch, b.v door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS
-langdurige afwezigheid van beweging, b.v bij gips, brace of een sling
-‘slappe’ ligamenten in b.v enkels en/of knieën
-psychologische factoren, zoals stress en depressie
-voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte b.v na een botbreuk/operatie
-te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.
Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt Dry Needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste punt aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.
Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling gebruikt één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op speciefieke punten in de spieren, de triggerpoints en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat gebeurt er daarna?
U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

 

Sportmassage

 
 

Bij ons in de praktijk kunt u ook terecht voor een sportmassage. Tijdens deze massage worden de spieren gemasseerd door een van onze fysiotherapeuten.