Aanmelden
 
0165 38 2922 Contact

Ouderen

 
 
 

Geriatrie Fysiotherapie

 

De geriatriefysiotherapeut richt zich op het dagelijks bewegen van de cliënt in zijn/haar leefomgeving. De gespecialiseerde therapeut streeft hierbij naar het behouden of vergroten van de zelfredzaamheid als belangrijke voorwaarde voor de kwaliteit van leven en voor deelname aan activiteiten in de samenleving.

Mensen die ouder worden en de beweeglijkheid van hun lichaam zien afnemen, komen in aanraking met de geriatrie fysiotherapeut. De geriatrie fysiotherapeut is gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen en mensen op hogere leeftijd die gezondheidsproblemen ervaren.

Bent u recent gevallen of bang om te vallen? Wij helpen u

Ook na beroerte, bij gebroken heup, dementie, ziekte van Parkinson

Het gaat daarbij niet alleen om ouderen, maar ook om patiënten die bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson, of een gebroken heup, kwetsbaar zijn. Deze fysiotherapeut werkt vanuit zijn specifieke kennis over de doelgroep en de daarbij voorkomende ziektebeelden.

Behoud / Vergroot als mens uw zelfstandigheid

Tot het werk van de geriatriefysiotherapeut behoort ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers, over onder andere het ziektebeeld, de prognose, de behandeling, transfers, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

Bij FysioWillebrord is Carla Schrauwen werkzaam als geriatrie fysiotherapeut.

Wanneer is geriatriefysiotherapie voor u geschikt?

 • u bent slecht ter been;
 • u bent gevallen of bang om te vallen;
 • u kunt niet meer lopen zonder hulpmiddel;
 • u durft niet meer te fietsen;
 • u kunt moeilijk uit uw stoel of uit uw bed komen;
 • u heeft problemen met uw zelfverzorging of het doen van uw huishouden;
 • u komt uit een ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum en hebt therapie aan huis nodig;
 • uw partner of familielid zorgt voor u en wil graag tips en adviezen;
 • uw conditie gaat achteruit.

 

 

Waterhuishouding

 
 
 

Onze specialisaties in de Waterhuishouding

Wat wij voor u kunnen betekenen

 

De waterhuishouding is een belangrijk deel van uw lichaam. Bij Fysio Willebrord zijn wij gespecialiseerd in Manuele Lymfedrainage.

 
 

Manuele Lymfedrainage

 
 

ALGEMEEN
Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Ondermeer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. zuurstof, koolzuurgas). Deze processen via het lichaamsvocht noemen we de waterhuishouding.
Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.

Het lymfestelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

DE METHODE VODDER
De manuele lymfedrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren. In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder een voor die tijd revolutionaire therapie.

DE MANUELE LYMFDRAINAGE volgens de methode VODDER
Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.
De manuele lymfdrainage volgens Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen, en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem, en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

HOE GAAT HET IN Z’N WERK
Bij de manuele lymfdrainage volgens Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen; de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze ‘handgreep’. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een speciefieke behandeling op volgen.

BEHANDELBARE KLACHTEN
De manuele lymfdrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. Zo behandelen wij onder andere mensen met:
-zwellingen (oedeem); b.v. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of na een operatie
-verstuikingen
-bloeduitstortingen
-spierpijnen en spierletsels
-dystrofieën
-reuma (ontstekingen)
-slijtage
-klachten aan het zenuwstelsel; b.v. M.S., gezichtsverlamming, migraine
-klachten als gevolg van stress; b.v. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn
-keel-, neus- en ooraandoeningen
-huidproblemen; b.v. chronisch eczeem, acné, littekens
-longaandoeningen; b.v.chronische bronchitis, longemfyseem, astma
-bloedcirculatiestoornissen; b.v. glaucoom, etalageziekte, open wonden
-orgaanklachten; b.v. de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn

Spieren

 
 
 

Spierklachten laten verdwijnen

Wat wij voor u kunnen betekenen

 

Door middel van technieken zoals Dry Needling en Medical Taping kunnen onze specialisten verschillende spierklachten goed verhelpen.

 
 

Medical Taping

 
 

Het medical taping concept heeft een Aziatische oorsprong. Het is een behandelwijze waarbij spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures en klachten. De grondleggers waren zich er van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en het voorkomen van lichamelijke klachten.

De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

De achtergrond gedachte van het medical taping concept op een rijtje:
-De CureTape beïnvloed het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaameigen genezingsprocessen.
-Het werkt volgens de principes van de kinesiologie.
-Het ondersteunt het spierstelsel.

Immers is het veneuze systeem, het lymfesysteem en ook de lichaamstemperstuur, afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat.

In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tapemethode juist een vergroting van de mobiliteit door functieverbetering.

Hoe werkt medical taping?
De elastische tape zorgt door een speciale manier van aanbrengen, dat de huid lokaal wordt gelift. Hierdoor wordt onmiddellijk de druk onderhuids verminderd in het blessuregebied, waardoor de bloedsomloop en de lymfestroom zich lokaal kunnen herstellen. Als gevolg hiervan neemt de druk op de pijnprikkels af en de pijn vermindert of verdwijnt daardoor zelfs helemaal.

Door het genezingsproces op deze manier continu te ondersteunen wordt gezorgd voor een effect dat zich verder uitstrekt dan de reguliere behandeling van een half uur. Omdat de tape meerdere dagen kan blijven zitten, ook tijdens het douchen en zwemmen, ontstaat er een unieke 24-uurs behandeling.

 

Dry Needling

 
 

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken.
Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste ‘triggerpoints’. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
-pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook elders op afstand
-bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
-verminderde kracht in de bijbehorende spier(en)
-pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
– tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
-acuut moment, b.v. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel
-chronisch, b.v door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS
-langdurige afwezigheid van beweging, b.v bij gips, brace of een sling
-‘slappe’ ligamenten in b.v enkels en/of knieën
-psychologische factoren, zoals stress en depressie
-voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte b.v na een botbreuk/operatie
-te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.
Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt Dry Needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste punt aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.
Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry needling gebruikt één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op speciefieke punten in de spieren, de triggerpoints en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat gebeurt er daarna?
U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

 

(Sport) Massage

 
 

Gewrichten

 
 
 

Soepele gewrichten

Gewrichtspijnen verhelpen

 

Last van uw gewrichten? Ons team laat uw gewrichten weer soepel bewegen. Schroth therapie, Podotherapie en Manuele therapie behoren allemaal tot ons aanbod.

 
 

Manuele therapie

 
 

Deze therapie is gericht op functiestoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat. De therapeut kijkt voornamelijk naar de gewrichten, en ook veel naar de wervelkolom. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich verder heeft gespecialiseerd en een aanvullende opleiding heeft gevolgd van 4 jaar. In onze praktijk hebben we verschillende stromingen binnen de manuele therapie, zodat we tezamen complementair kunnen werken en elkaar, indien nodig, kunnen aanvullen in het belang van u als patiënt.

Hoofdpijn, nekpijn, schouderklachten, rugklachten……ze komen vaak voor. De oorzaak kan vaak gevonden worden in stoornissen aan het bewegingsapparaat en/of de wevelkolom. Via speciale manuele technieken neemt onze manueel therapeut de oorzaak van uw klachten weg.

Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

 

Schroththerapie

 
 

Scoliosebehandeling middels de methode Schroth.
Vanuit de Sint Maartenskliniek gegeven, mogen wij binnen de regio als eerste deze therapievorm aanbieden, voor zowel kinderen als voor volwassenen.

Wat is Scoliose?
De niet medische term voor Scoliose, een bocht in de rug, maakt in één keer duidelijke wat Scoliose is. Bij een Scoliose is de wervelkolom (ruggengraat) zijdelings verkromd en om zijn as gedraaid.

Welke klachten heb jij bij Scoliose?
Een Scoliose kan pijn in de rug geven, met name wanneer je voorover buigt.

Daarnaast komen de volgende klachten voor:

 • Scheefstand van het bekken;
  Beenlengteverschil;
  Hoofdpijn;
  Uitstralende pijn naar de heupen en benen;
  Vermoeidheid door verminderde longfunctie.

Een Scoliose hoeft niet perse klachten te geven. Vooral kinderen hebben meestal geen pijnklachten. Dit betekend overigens niet dat een behandeling dan niet nodig is! Juist om (pijn)klachten te voorkomen moet je zo vroeg mogelijk met een behandeling beginnen.

Hoe eerder een Scoliose ontdekt wordt, hoe beter het resultaat van een behandeling kan zijn. Het hoofddoel van een behandeling is er voor te zorgen dat je wervelkolom niet verder vergroeit.

Doelen van de Scoliose behandeling:

 • Meer lichamelijk evenwicht (balans in spieren);
  Verminderde rug asymmterie;
  Verminderde druk op de interne organen;
  Toegenomen longfunctie;
  Afname van de mechanische krachten die de progressie van de curve bevorderen;
  Voorkomen van chirurgische Scoliose behandeling.

Sport

 
 
 

Terug naar de top

Wij zijn er voor uw herstel en helpen u snel weer op gang

 

Je moet er niet aan denken dat je door een blessure je sport niet kan beoefenen zoals je normaal zou doen. Wij staan voor u klaar. We begeleiden u door het gehele proces heen om weer terug te keren naar uw oude niveau.

 
 

Sportfysiotherapie

 
 

Sportfysiotherapie helpt u om fysiek optimaal te kunnen presteren. Soms kunt u dit niet door een blessure, of na een operatie. Of u nu wilt beginnen met sporten, of als sport uw hobby of beroep is. Voor sportprestaties moet u blessurevrij zijn en blijven.
Als sportfysiotherapeut helpen wij u om blessures te voorkomen en zo nodig op te lossen. In onze praktijk kunt u altijd op korte termijn door een sportfysiotherapeut behandeld worden.

Waarom Sportfysiotherapie:

-Behandeling van sportblessures en sportbelemmerende blessures
-Advies blessurepreventie, sportkeuze, training en materiaal
-Begeleiding bij beginnen met sporten
-Samenwerking met orthopedie o.a. door deelname aan Voorste kruisband netwerk Breda

 

Revalidatie

 
 

Overige

 
 
 

overige

Diëtiek en Podotherapie

 

Binnen onze praktijk kunnen wij ook Diëtiek en Podotherapie aanbieden. Voor meer informatie vraag naar onze expertises.

 
 

Podotherapie

 
 

Alvorens tot een behandeling te komen, wordt eerst een uitgebreide anamnese afgenomen, waarna een onderzoek volgt van de voeten, het steun- en bewegingsapparaat en het looppatroon (ganganalyse). Na het onderzoek wordt een diagnose en een behandelplan opgesteld, waarna dit uitgelegd wordt aan de patiënt. De behandeling kan bestaan uit een of meerdere van onderstaande mogelijkheden:

Podotherapeutische zolen, voor gebruik in confectieschoeisel, vervaardigd op maat van verschillende materialen

Ortheses en protheses van verschillende materialen, doorgaans siliconenrubber

Het toepassen van orthonyxie (nagelbeugels)

Het uitvoeren van een instrumentele behandeling (bij duidelijke medische indicatie, geen voetverzorging)

Het uitvoeren van een wondbehandeling, m.n. bij diabetische ulcera

Het toepassen van voorlopige therapieën (vilt, verbanden en tapings) om acute klachten te verlichten en bv. ulcera drukvrij te leggen

Het toepassen van schoenmodificaties Het geven van schoenadvies

Het geven van preventief advies en adviezen m.b.t. voethygiëne en voetverzorging.

Hieronder volgt een beknopt overzicht van veel voorkomende indicaties voor podotherapie:

Standsafwijkingen tarsus, b.v. calcaneo-valgus/-varus, calcaneodynie, tendinopathie, hielspoor, fasci•tis plantaris, bursa/bursitis

Standsafwijkingen mediotarsus, b.v. mediotarsus-valgus, cavus, bursa/bursitis, exostosen

Standsafwijkingen metatarsus, b.v. pes transversus, metatarsus primus flexus

Mortonse neuralgie, neuroom intermetatarsaal, metatarsalgieën, capsulitis MTP-gewrichten, sesamo•ditis

Standsafwijkingen digiti, b.v. klauw-/hamerstand, supra-/infraductusstand, hallux-(abducto-)valgus, hallux-limitus en -rigidus, digitus quintus varus supraductus

Nagelproblemen (hyperconvexiteit, onychocryptosis, onychogryphosis, unguis incarnatus)

Huidproblematiek (clavi, overmatige callusvorming, verrucae plantares, ulceraties)

Preventief, b.v. bij mensen met diabetes mellitus, reuma. Ook klachten hogerop (enkels, knieën, heupen, rug) kunnen hun oorzaak hebben in een standsafwijking van de voeten en/of benen. Ook in deze gevallen kan een behandeling door de podotherapeut zinvol zijn, zeker als er sprake is van chronische of recidiverende klachten.

 

Diëtiek

 
 

Graag wil ik me voorstellen, ik ben diëtist Viola Gijzen. Ik werk sinds 2006 met veel plezier in mijn eigen praktijk Slim Dieetadvies op verschillende locaties.  Op dinsdag- of donderdagmiddag ben ik bij Fysiotherapie St Willebrord.

Ik zie mijzelf als coach: de cliënt bepaalt wat zijn doel is en ik help om het doel te verduidelijken en daaruit volgt een haalbaar stappenplan waaruit je zelfvertrouwen kunt putten. Ik begeleid mensen die voedingsvragen hebben ivm hun gezondheid bv mensen met overgewicht, diabetes, ongewenst afvallen, hart- en vaatziekte of darmklachten (FODMAP). Maar ook glutenallergie  (coeliakie) en andere voedselovergevoeligheden.

Overigens worden mensen met Diabetes Mellitus, Hart- en Vaatziekten, COPD en Astma via de ketenzorg via de huisarts vergoed, wat betekent dat u niet hoeft mee te betalen aan de consultkosten.

De andere consulten worden via de basisverzekering en aanvullende verzekering vergoed. Voor vragen of afspraak maken ben ik bereikbaar op 06-42832098 of email naar viola@dietistviola.nl